Kopen zonder waardedalingsrisico, verkopen met zekerheid!

Koop een huis zonder dat je het risico loopt dat de woning op korte termijn in waarde daalt en verkoop je woning sneller door dit met een waardedalingsgarantie te doen.
Dit nieuwe concept van Olijhoek Makelaardij is vanaf februari 2009 toepasbaar om zo de huidige stagnerende woningmarkt een impuls te geven.

De verkoper van een woning heeft via deze regeling de zekerheid dat zijn huis sneller wordt verkocht en de koper koopt met de garantie dat hij er niet teveel voor heeft betaald.

EEN VOORBEELD
De makelaar heeft in augustus 2008 een woning getaxeerd voor € 415.000,-. Met de verkopende partij spreekt hij af om de vraagprijs op € 429.500,- te zetten.
In februari 2009 zou de woning zo maar € 400.000,- als waarde kunnen hebben nu de gemiddelde huizenprijs met zo’n 4% is gedaald.
Toch wil er niemand bieden, omdat kopers een verdere prijsdaling verwachten!

In het concept van Olijhoek Makelaardij stellen koper en verkoper (en hun makelaars) een koopsom vast van € 400.000,-. Koper betaalt de verkoper, máár de verkoper laat 5% van de koopsom in depot staan bij de notaris.

Als een jaar na de koopovereenkomst blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs in een periode van een jaar inderdaad bijvoorbeeld 3% (€ 12.000,-) is gedaald, dan komt €12.000,- van het depotbedrag (€ 20.000,- ) ten goede van de koper. Het overgebleven bedrag in het depot krijgt de verkoper teruggestort op zijn rekening. Door de uitbetaling van dit depotbedrag aan de koper is de uiteindelijke koopsom
€ 388.000,- geworden. Het huis is verkocht, weliswaar tegen een lagere verkoopprijs, en de koper heeft de woning in bezit tegen een reële marktprijs.

JURIDISCH SLUITEND
Olijkhoek Makelaardij heeft in samenwerking met notariskantoor Wille een depotovereenkomst ontwikkeld die juridisch sluitend is en landelijk toepasbaar. Doordat er bij de notaris een depotrecht wordt gevestigd is het depotbedrag altijd veilig gesteld. De enige restrictie is dat er voor de verkopende partij sprake moet zijn van enige overwaarde in zijn huis.

ACHTERGROND
In de huidige woningmarkt met meer dan voldoende aanbod (= kopersmarkt) blijft de vraag sinds oktober 2008 ver achter. Ondanks de dalende rente blijft de koper uit de markt. Onderhandelingsruimte (het verschil tussen vraagprijs en koopsom) is sinds vele jaren niet zo groot geweest, uiteraard afhankelijk van de gestelde vraagprijs.
Uit de meest recente gepubliceerde jaarcijfers van de NVM (Landelijke Makelaars Vereniging) is gebleken dat de gemiddelde woningprijzen voor het eerst sinds jaren enige procent punten is gezakt. (dit verschilt per regio).
Een mooi instapmoment om juist nu te handelen als koper. Lage rente, ruime onderhandelingsmarge en scherpe koopsommen…. En toch blijft de koper weg!?!
Hoe dan ook: de koper is terughoudend, al dan niet terecht? Maar er is wat aan te doen met de waardedaling garantie. Voor meer informatie en uitleg kunt u terecht bij Marcel Olijhoek (06-22390070).

Makelen samen met de makelaar >> “Met Mediaview krijgen mensen een goed beeld van de woning” >> Olijhoek Makelaardij 'Thuis in Apeldoorn >> De nieuwe formule >>


disclaimer